Zimowe Tiramisu

  • Napisane 17 stycznia 2012 o 12:26

Zimowe tiramisu postanowiłam zrobić w ubiegły weekend. Przepisów na ten pyszny deser jest mnóstwo, więc dobierając składniki z kilku naraz udało mi się ‚stworzyć’ naprawdę smaczną słodycz, która zniknęła w ciągu jednego dnia.

 


A wykonanie było baaardzo proste, zajęło zaledwie pół godziny. Zakupiłam  2 opakowania biszkoptów podłużnych, które układałam warstwami najpierw mocząc je w zaparzonej, przestudzonej rozpuszczalnej kawie (dałam ok. 13 czubatych łyżeczek na półtora szklanki , ale warto dodać więcej dla lepszego aromatu) zmieszanej z niecałą szklanką wódki, do której dodałam kilka kropel aromatu migdałowego (zastąpiłam tym amaretto).

Masa była równie prosta. 2 serki mascarpone po 500g każdy dodałam do wcześniej utartych z połową szklanki cukru 4 żółtek, po czym dodałam do nich 4 ubite białka. Po przełożeniu warstwami biszkoptów, masy i znowu biszkoptów i masy, całość obficie obsypałam gorzkim kakao.

Jak widać prosto, szybko i pysznie!

 

 

 

Zapraszam na mojego photobloga – www.photoblog.pl/tocreateaperfectday/

Dodaj komentarz


  • RSS