wakacyjnie ;)

  • Napisane 11 lipca 2012 o 10:02

Letnie, wakacyjne, owocowe ciacho z masą budyniową własnej roboty.

Z mrożoną kawą Frappe tworzyły zgrany duet ;)

Wykonanie:

Biszkopt można wykonać wg własnego przepisu lub ubić 6 jaj, dodać szklankę cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mąki oraz 2-3 łyżeczki kakao.

Piec w temp. 180°C

Składniki Na Masę Maślano-Budyniową: 250 ml mleka, 1/4 szkl. cukru, 0,5 cukru waniliowego, 1 żółtko, 1 pełna łyżka mąki pszennej, 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej, pół kostki margaryny

    Składniki Na Truskawkową Galaretkę Koktajlową: 0,5 kg truskawek, 1,5 galaretki truskawkowej

      Przygotowanie Masy: Większość mleka wlać do garnka i postawić na kuchenkę. Dodać cukier kryształ oraz cukier waniliowy i doprowadzić do zagotowania. Do pozostałej części mleka dodać żółtko oraz obie mąki. Wymieszać tak, aby nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka, stale mieszając. Zestawić z płomienia, kiedy przestanie gęstnieć. Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puszysto. Dodawać po 2. łyżki budyniu, stale miksując i dodawać następną porcję, kiedy poprzednia połączy się na jednolitą masę z masłem. Gotową masę wyłożyć na ostudzony biszkopt i wyrównać. Włożyć do lodówki.

        Przygotowanie Truskawkowej Masy : Truskawki zmiksować w blenderze. Część wlać do garnuszka i podgrzewać do momentu, kiedy uzyska gorącą temperaturę. Wsypać galaretkę. Mieszać i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się galaretki. Truskawki z galaretką połączyć z resztą truskawek. Wymieszać. Wylać na masę budyniowo-maślaną. Włożyć do lodówki do momentu zastygnięcia galaretki i stwardnienia masy maślanej.

         

          A tak prezentowały się moje pazury żelowe dwa tygodnie temu. Dziś są znacznie dłuższe, ale dalej w idealnym stanie :)

          Dodaj komentarz


          • RSS