Przy kawie i ciastku…

  • Napisane 27 lipca 2012 o 10:30

Cynamonowa, mrożona kawka z kakao i ukochany orzechowiec! :)

Wykonanie:

CIASTO – 500g mąki pszennej, 200g cukru, 200g margaryny, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 2 łyżki mleka, 2 łyżeczki sody

POSYPKA ORZECHOWA – 300g orzechów włoskich, pół kostki margaryny, 100g cukru, 2 łyżki miodu

MASA – 2 szklanki mleka, pół szklanki cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, kostka margaryny, cukier wanilinowy, paczka kawy cappuccino (waniliowe/śmietankowe/orzechowe)

 

Miód i sodę rozpuścić w mleku i wymieszać z reszta składników na ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na dużą blachę i upiec na złoty kolor w 180°C.

W międzyczasie wykonujemy posypkę orzechową. Rozpuszczamy margarynę, mieszamy pozostałe składniki i lekko podpiekamy w garnku. (Orzechy można wcześniej zalać gorącą wodą, będą miększe.) Gorące wyłożyć na drugi placem i upiec jak poprzedni.

Masa: zagotować szklankę mleka z cukrem wanilinowym. W drugiej szklance rozpuścić obie mąki i kawę. (Można zaparzyć dwie łyżki kawy i wykorzystać je jako poncz do ciasta.) Roztwór wlać do gotującego sie mleka i mieszać aż zgęstnieje. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać wystudzony budyń. Ucierać na jednolita masę, następnie wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim.

 

 

Wykonanie:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

woda

10 ml syropu cynamonowego

bita śmietanka

cynamon do ozdoby

Dodaj komentarz


  • RSS